Komoly sport a tájékozódási futás (megvan a Hofi poén? 🙂 )! A Rácalmási Szigetfutáson pontosan jelöljük majd az útvonalat, esetünkben a tájékozódást mindössze arra értettük, hogy ismerjétek meg kicsit, miért is olyan érdekes a Rácalmási sziget, hol fogtok futni június 24-én?

A Rácalmási szigetet 1996-ban vette védelmébe a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A sziget védetté nyilvánításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy az utóbbi néhány évtized tarvágásainak köszönhető pusztulást követen a gyönyörű tölgy-, kőris- és szilfa növénytársulásokat helyreállítsa és megóvja az új, idegenhonos agresszívabb fafajtáktól. Sűrű lombkoronájuk ellenére a ligeterdők cserje- és gyepszintje is rendkívül gazdag. Kifejezetten nagy és értékes a védett lágyszárúakból álló aljnövényzet: megtalálható többek között a hóvirág, a tőzike és a gyógynövényként is használt gyöngyvirág.

A dús és változatos növényzethez gazdag állatvilág társul. Az olyan növényevő halak mellett, mint a dévér, a ponty és a kárász, megtalálhatóak a nagy testű ragadozók, mint például a csukák és balinok is. De nem számít ritkaságnak a süllő, a sügér, a harcsa vagy akár a kecsege sem. A holtágak és a mocsarak kitűnő élőhelyek a kétéltűek és a hüllők számára is. A vízisiklón és a számtalan békafajon kívül a sziget az olyan ritka és veszélyeztetett állatoknak is otthont ad, mint a mocsári teknős vagy a tarajos gőte.

A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. A türelmesebbek olyan ritka gázlómadarakat is megcsodálhatnak, mint a szürkegém vagy a fekete gólya. Madárvonuláskor a szigetek több száz fős réce- és lúdcsapatoknak nyújtanak ideiglenes lakhelyet. A szigeten olyan fenséges ragadozó madarak is megtalálhatóak, mint a rétisas, a halászsas vagy akár a kerecsensólyom.

Jelentős a sziget emlős- állománya is. A mezei pocok, a pézsmapocok és a védett vízicickány mellett a kitartóbb szemlélődők akár a hermelint, az őzt vagy a különösen ritka és fokozottan védett vidrát is lencsevégre kaphatják.

Forrás: dunaipoly.hu és jankovichkuria.hu